Lodplan

Något jag alltid börjar fundera på efter varje mästerskap i dressyr (det är i stort sett bara då som jag verkligen tittar på svår dressyr) är det här med form, eftergift och lodplan. Och jag blir alltid lika förvånad. Förvånad över att domarna ser förbi sitt eget regelverk och sina riktlinjer. Förvånad över att ryttarna missar en så pass grundläggande sak. Förvånad över hur det normaliserats. Att hoppryttarna sprätter runt med hästarna bakom lod på gramantyglar är precis lika illa, men på ett sätt lättare att förstå. Deras tävling handlar om att vara felfri och snabb. Dressyr handlar om att visa upp lydiga och välutbildade hästar...

Om vi tar en sådan konkret sak som nosens placering. I TR står det:
"Hästens huvud ska förbli i en stadig position, med nosen något framför lodplanet med en eftergiven nacke som högsta punkt på halsen, utan att visa något motstånd mot ryttarens inverkan."
Nosen något framför lodplan. Läs det igen. Och igen. Det är svårt att rida en häst dit! Det är mycket enklare att få in nosen bakom lod, och det gäller ekipage i alla discipliner och på alla nivåer. Men det är fel, fast belönas ändå som rätt i dressyr från Lätt C till Grand Prix? Hur ska vi då komma ifrån problemet?
Jag postade bilden nedan på Instagram för ungefär en månad sedan. Jag tvekade, för jag tycker att det ser illa ut.

Men så såg jag träningsbilder på ett ekipage som rider medelsvår dressyr, bilder från ett pass för tränare som själv rider på hög nivå. Varenda, jag menar verkligen varenda, bild så är den hästens nos en bra bit mer bakom lod än min 4-åring som är lite spänd på sin första p&j. Missförstå mig inte, jag försöker absolut inte framhäva mig själv utan visa ett exempel. Hur kan det ha blivit så normaliserat med den felaktiga placeringen av nosen av en renommerad tränare inte reagerar, att en ryttare stolt visar upp bilderna på sociala medier, att domare accepterar det som korrekt? Jag förstår det inte!Två bilder från samma tillfälle som den första. Avspänd och eftergiven med nosen framme.