Inkomster och utgifter

Något som alltid ska ifrågasättas och snokas i är hur varenda hästägares ekonomi ser ut, gärna ihop med lite attityd och en massa tyckande.

Hur har hen råd med det där? Hur mycket kostade den hästen? Vem betalar? Vad tjänar hen egentligen?

Som om det är någon annans business? Det enda som egentligen har något värde för andra att veta imo är möjligen vad någon betalt för sin häst, eg vad man kan få för de pengarna. Och det är väl bara intressant om man köper eller säljer själv.
Det verkar så obegripligt för en del hur andra kan ha råd med saker, och jag har verkligen NOLL förståelse för det! Hur kan man inte förstå att alla inte tjänar 22 000 kr i månaden och har 6 000 kr kvar efter att alla fasta kostnader är betalda, bara för att det är så man har det själv?

Jag hör ganska ofta folk som säger att man blir tittad snett på om man inte har de senaste grejerna, rätt märken eller en sadel gjord före sekelskiftet. Jag upplever det precis tvärt om. Det tisslas och tasslas betydligt mer på läktaren när ett "rätt pyntat" ekipage kommer in, i synnerhet om ekipaget inte presterar på topp! Annars heter det att man skulle lagt pengarna på träning istället, att man inte rider bättre för att man har dyra grejer och så vidare. Vardan denna missunnsamhet och avundsjuka? Varför måste man rida utmärkt för att få ha ett Antarès-träns? Hur kan man anta att någon inte har råd att träna för att schabraket kostar över 700 kr?

 

Det finns två saker som kan uppröra mig när det gäller hästägares ekonomi; när man snålar med vitala saker (veterinärvård, hovslagare, bra foder, passande utrustning osv) och när man helt saknar buffert. Jag fattar inte hur man vågar ha ansvar över någon annans liv och samtidigt inte ha ens 500 kr på kontot dagarna innan lön. Det är ingen rättighet att ha djur... När Lanzelot skadade sitt öga och veterinären fick komma ut en söndagskväll (natt) kostade det runt 3000 kr, då gjorde han inte mer än tittade på det och gav smärtstillande i stort sett. 3000 kr som skulle betalas innan han körde av gårdsplanen. Vad gör man i det läget om man inte har några pengar kvar?

Nåja, nog med bitterhet för den här gången!