Livspusslet

Måndag och ny vecka. Det är en knapp månad tills att jag börjar jobba igen efter nästan 1,5 år som föräldraledig. Jag både längtar och inte längtar, haha. Jag älskar att gå hemma, samtidigt vill jag ha en "riktig" vardag med schema och struktur. Jag är lite udda på det viset (också).
Något jag tror att alla vi hästmänniskor kan känna igen oss i är frågan Hur hinner du?? som ofta ställs när en berättar om sin fritid och relativt tidskrävande intresse, än mer sedan barnen kom in i bilden. Det verkar vara mer regel än undantag att småbarnsmammor (ja, jag skriver mammor och inte föräldrar, företeelsen verkar tämligen könsbunden) ger upp sina intressen och aktiviteter, gärna med motiveringen att var sak har sin tid. Det är naturligtvis helt okej om man inte känner att det finns tillräckligt med intresse, men jag tror att det egentligen handlar mer om situatiuonen i stort och samhällets förväntningar som skapar en stress kring att göra saker för sig själv. Man ska vara hundra procent för sina barn, diska och städa, stå med middagen på spisen när mannen kommer hem. Urk.
Jag är av inställningen att vill man så går det. Vi har i vår familj också bra förutsättningar för tidsoptimering iom att jag har hästarna hemma och således både kan dela upp stallsysslorna under dagen och inte behöver lägga en timme på att transportera mig fram och tillbaka. Stallet är lättjobbat med nära till allt. Vi har också ett ganska litet hus som inte tar fyra timmar att dammsuga, vi håller ordning och lämnar inte grejer framme i drivor, det gör att veckostädningen går snabbt. Framför allt så hjälps vi åt.
Jag vet inte hur jag hinner, men det gör jag. Ganska lätt. Att hålla både Loppan och Corle i full kondition och samtidigt jobba heltid och ha barn gick alldeles utmärkt. Men så har jag heller inget emot att sitta i sadeln varken kl 7 eller 22. Jag sitter faktiskt hellre i sadeln än i soffan! Visst önskar även jag att dygnet hade 30 timmar, men det går att få ihop det ändå. Få hästar måste gå ett timmeslångt pass 7 dagar i veckan. Packa höpåsar för en vecka i taget så sparar det lite tid under vardagarna. Hitta små saker som tjänar tid, många bäckar små gör en hel flod.
 
 
Inkomster och utgifter

Något som alltid ska ifrågasättas och snokas i är hur varenda hästägares ekonomi ser ut, gärna ihop med lite attityd och en massa tyckande.

Hur har hen råd med det där? Hur mycket kostade den hästen? Vem betalar? Vad tjänar hen egentligen?

Som om det är någon annans business? Det enda som egentligen har något värde för andra att veta imo är möjligen vad någon betalt för sin häst, eg vad man kan få för de pengarna. Och det är väl bara intressant om man köper eller säljer själv.
Det verkar så obegripligt för en del hur andra kan ha råd med saker, och jag har verkligen NOLL förståelse för det! Hur kan man inte förstå att alla inte tjänar 22 000 kr i månaden och har 6 000 kr kvar efter att alla fasta kostnader är betalda, bara för att det är så man har det själv?

Jag hör ganska ofta folk som säger att man blir tittad snett på om man inte har de senaste grejerna, rätt märken eller en sadel gjord före sekelskiftet. Jag upplever det precis tvärt om. Det tisslas och tasslas betydligt mer på läktaren när ett "rätt pyntat" ekipage kommer in, i synnerhet om ekipaget inte presterar på topp! Annars heter det att man skulle lagt pengarna på träning istället, att man inte rider bättre för att man har dyra grejer och så vidare. Vardan denna missunnsamhet och avundsjuka? Varför måste man rida utmärkt för att få ha ett Antarès-träns? Hur kan man anta att någon inte har råd att träna för att schabraket kostar över 700 kr?

 

Det finns två saker som kan uppröra mig när det gäller hästägares ekonomi; när man snålar med vitala saker (veterinärvård, hovslagare, bra foder, passande utrustning osv) och när man helt saknar buffert. Jag fattar inte hur man vågar ha ansvar över någon annans liv och samtidigt inte ha ens 500 kr på kontot dagarna innan lön. Det är ingen rättighet att ha djur... När Lanzelot skadade sitt öga och veterinären fick komma ut en söndagskväll (natt) kostade det runt 3000 kr, då gjorde han inte mer än tittade på det och gav smärtstillande i stort sett. 3000 kr som skulle betalas innan han körde av gårdsplanen. Vad gör man i det läget om man inte har några pengar kvar?

Nåja, nog med bitterhet för den här gången!

Spoga Horse - Samshield & GPA

Åh, jag som hade bestämt mig för att köpa en Samshield Shadowmatt Flower Swarovski fick plötsligt en väldig beslutsångest efter att ha besökt Samshields och GPAs montrar. Så mycket fint! Nu måste jag ta en allvarlig funderare innan jag bestämmer mig...
 
Nytt från Samshield är den här skärmen som är en blandning av den avnliga och poloskärmen. Den sitter fast på hjälmen och kostar inget extra.
 
Ny är också denna rosaskimrande varianten av crystal fabric. Så. Himla. Fin.
 
GPA kör hårt på tvåfärgat. Me like.
 
 
 
Spoga Horse - Otto Schumacher

Herregud vad sjuk man blir av allt fint som finns, inte minst hos tyska Otto Schumacher. Vi landade i deras monter ett par gånger (titta, beställa, titta och beställa lite mer) och blev mycket väl omhändertagna med champagne och hela kitet. Låt mig säga att swarovskipannband gör sig ännu bättre i ett champagnefilter ;-)
 
Ny nosgrimma, finns även med guldmönster.
 
Nu kommer pannbanden med ännu större stenar!
 
Spoga Horse - Prestige

Mest iögonfallande hos Prestige var denna nya sadelgjorden, eller snabelgjorden som jag kallar den, Safety Girth. Den förhindrar att hästen fastnar i remmen från förbygel/martingal. Detta har en av mina hästar gjort en gång, det gick väl enbart tack vare ett spänne som gick sönder. Detta trots att jag spänner den så kort jag kan (får paniiiik på alla som rider med hängande slängande remmar!) och jag är naturligtvis rädd att det ska hända igen, jag ser ju var reporna på magplattan är. Jag skulle väldigt gärna vilja prova den här! Det är nog lite trixigt att få dit remmen innan man får in tekniken bara. Men, det finns några men:
- Jag rider inte alltid med förbygel när jag hoppar, sitter den bra ändå?
- Insidan av snabeln är lite hård/vass och kanske skaver, krävs ett ludd?
- Den finns bara i ojämna storlekar, jag behöver en jämn.
Priset är rimligt, ca 2500,- landar den på. Jaa.. Sugen är jag, helt klart!
 
 
Hittade också lite kul detaljer på sadlar och gjordar.
 
 
Spoga Horse

 
 
I början av september kunde jag tack vare bästa Marietorp Ridsport kryssa av en av sakerna på min bucket list, nämligen att få besöka inköpsmässan Spoga Horse i Köln. För en utrustningsnörd som jag var det som att kliva in i himmelriket...! Vi hittade massor av fina och funktionella saker, en del av dem kommer ni hitta hos Marietorp Ridsport framöver! För att inte fullkomligt drunkna i bilder så delar jag upp allt i ett par olika inlägg. Vad gäller priser och inköpsställen: googla. En del av grejerna kommer inte förrän till våren och går kanske inte att hitta ännu.
 
Vad gäller trender så är spets på stark uppgång om man ska tro tillverkana, det syntes överallt. Inte mig emot! Denna snygga top från Equiline hade fått flytta in i min garderob om den hade varit svart och inte mörkblå.
 
Italienska For horses hade massor av fina saker, bland annat en spetskavaj och fina toppar. Spets i ryggen ventilerar säkert skönt i sommarvärmen!
 
Fler stilrena kavajer med fina detaljer hittade vi hos Cavalliera, ett märke som kommer finnas hos Marietorp Ridsport inom en snar framtid.
 
Cavallo hänger på trenden med spetsdetaljer, om än lite mer subtilt.
 
Vill man sticka ut är Imperial Riding ett säkert kort. En monter bombad med färg och mönster!
 
Även Mattes bjöd på en färgkavalkad.
 
Bucas har gjprt världens finaste flugtäcke, det står på Kottens önskelista till nästa sommar.
 
Horseware har under två år testat den här bogknäppningen i olika material och väljer nu att släppa den här varianten. Plattan är hård och jag känner mig tveksam till hur bekväm den är för hästen.
 
På tal om täcken, Hidez har en lösning för er som tycker det är tråkigt att rykta.
 
Hos Marta Morgan hittade vi massor av grejer med fina detaljer! Hos dem kan du precis som hos flera andra märken komponera dina egna prylar och matcha allt från stigbygelpåsar till ulltäcke.
 
Cavallo hade en lite läskig nyhet som förde tankarna till bläckfiskar. Undrar om den har samma sugförmåga?! I samma monter fanns en typ av säkerhetsstigbygel som delar sig, frågan är bara hur det ska kunna fungera? Stiglädret borde rimloigtvis hålla ihop de två skänklarna rätt väl.
 
Hos brittiska Grays fanns mycket fint till hem och vardag. Bland annat handväskor och plånböcker kommer finnas på Marietorp Ridsport.
 
Nyhet från Beris, ett supermjukt material för den känsliga hästen.
 
Fräck blåmetalliclackad nosgrimma från Döbert.
 
Bett från Bomber.
 
eQuick såg Veredus Grand Slam-skydd och bara: Bah, we'll show them golden boots!