Önskeinlägg: Gravid och ryttare

Det har från flera håll kommit önskemål om att jag ska skriva mina tankar och min syn på det här med att vara gravid och småbarnsmamma samtidigt som man rider. Jag vill understryka att detta är mina åsikter och tankar. Varje graviditet är individuell och min sanning är inte allas sanning.
 
Jag tror att det varje "seriös" kvinnlig ryttare med småbarnstankar funderar mest över är hur det ska bli med hästarna och ridningen, haha. Våra stora barn, de får ju inte glömmas bort! Till att börja med är varje graviditet som sagt individuell, och hur man upplever det är också individuellt. De största orosmomenten brukar vara rädsla för att skada fostret under graviditeten, att inte kunna rida och ta hand om hästen, att inte hinna när barnet väl är ute och att pengarna inte ska räcka till, och det är dessa rubriker jag kommer använda mig av i mitt inlägg.
 
- Rädsla. Jag är inte typen som oroar mig, tror att allt ska gå fel och eliminerar alla tänkbara "faror". Man ska ha extrem otur för att barnet i magen ska komma till skada, de ligger väl skyddade. En barnmorska jag pratat med anser att det i princip krävs en hov i magen för att det ens ska vara någon fara, och det finns bara ett mycket litet antal fall där rid-/hästolyckor lett till skador på fostret. Jämför med rökning som dokumenterat påverkar fostret med tex ökad hjärtfrekvens (stress?) men ändå envisas SÅ många med att röka sig genom både graviditet och amning. Jag förstår de som blir försiktiga och lägger hjälmen på hyllan så snart de plussat, men vill man fortsätta så är risken som sagt väldigt liten. Sen tror jag att det har betydelse hur mycket man behövt kämpa för att bli gravid!
 
- Ridning och skötsel. Här tror jag att man får gå in med lite öppet sinne. Går det så går det, men ha en plan B. Min första graviditet var 9 kämpiga månader och jag var sjukskriven i stort sett hela tiden för konstant illamående och kräkningar. Jag fick också problem med foglossning vilket gjorde att jag fick ont av tunga lyft, hastiga rörelser, långa (normala) kliv för att nämna några saker. Med 6 veckor kvar till beräknad förlossning (BF), när illamåendet faktiskt började lätta, fick jag ett virus som gav mig feber varje kväll. Jag lånade ut min ena häst som krävde mycket ridning, fick ha hjälp med mockningen varannan-var tredje dag och bara ta högarna där emellan. Red mina bra dagar, tävlade ett par gånger fram till femte månaden någonting. Red sista gången 1-2 månader innan BF, då kändes det som jag satt på barnets huvud och det var riktigt obehagligt. Nu andra gången var totalt annorlunda! Mådde illa om jag inte smååt på förmiddagarna men det var ju lätt avhjälpt. Fick kissa tätt innan ridning för att undvika olyckor eller akut kissnödighet i sadeln, haha, annars var det mesta som vanligt. Ungefär halvvägs fick jag hålla mig till att bara rida en häst per tävling, annars blev fogarna arga. Jag slutade hoppa med ungefär en månad kvar, red sista gången en vecka innan BF (var på väg upp dagen före men blev erbjuden hopphjälp när jag var på väg ut till hagen). Nu hade jag visserligen avlastning av Corles extramatte 2-3 dagar i veckan men kunde ändå hålla två tävlingshästar igång och tävlade sista gången när det var 2 mån kvar till BF. Hade kunnat tävla ännu längre men det var inga tävlingar som passade.
Båda gångerna har jag mockat och fixat stallet med värkar, ett bra tidsfördriv!
Så för att sammanfatta: ena gången gick det knappt alls, andra gången gick det hur bra som helst.
 
- Tid och småbarn. Detta är nog minst lika individuellt som graviditeten. Det finns de utan barn som inte hinner med en inackorderad häst trots deltidsjobb och det finns de som hinner med tre hästar, stallpass, heltidsjobb och flera barn. Det är en fråga om prioritering, vad man mer vill hinna med, restid och en massa annat. Jag har all tid i världen, särskilt nu som föräldraledig! Det går jättebra att ha med barnen i stallet, parerar in när den lilla ska sova. Det är först när båda jobbar heltid som man får planera lite. Jag har löst det så (tidigare alltså) att jag har haft två ridfria kvällar under veckan, fem ridpass per vecka är ändå vad jag anser lagom för en häst som går ute mycket i grupp. Oftast packade jag höpåsar för dessa dagar i förväg (ibland packade jag för hela veckan under helgen) och såg till att ha mockat ordentligt och strö upp mycket dagen innan, då gick mockningen supersnabbt de ridfria dagarna. Ibland red eller mockade jag på morgonen innan jobbet. Jag älskar hästarna, ridningen och pysslet runt dem och vill vara i stallet så mycket det går! Då är det inte jobbigt att mocka klockan 6 eller skritta av klockan 23. Jag är för övrigt gift med en man som jobbar ~150% och får vi det att fungera så ska det väl gå för två normalarbetande också. 😊
 
- Ekonomi. Ett ämne jag brinner lite för. Rent krasst så har många nog egentligen inte råd att ha häst, och det man oftast tullar på är sparande och buffert. Har du inte råd att spara som arbetande får du det nog rätt jobbigt som föräldraledig. Mitt tips är (om graviditeten är planerad) att arbeta ihop en ordentlig buffert i förväg. Det är mycket roligare att vara hemma om man slipper oroa sig för att pengarna ska räcka i slutet av månaden, vad som händer om hästen blir sjuk och om det finns pengar till att köpa/göra mer än bara det nödvändiga. Det låter kanske präktigt men jag/vi har av olika anledningar (främst hårt arbete 😎) ganska mycket mer pengar att röra mig/oss med denna gången jämfört med förra och det är en väldigt skön känsla.
 
Så sammanfattningsvis då, det är ett lotteri vad man kan, vill och vågar, men som med allt annat finns det lösningar bara man bestämmer sig och planerar lite. Allt går om man vill!