Puts väck

Jag tillhör den kategorin människor som putsar lädret efter varje, eller nåja i stort sett varje, användning. Dels för att maximera livslängden, dels för att alltid ha rena och fräscha saker av både hygieniska och estetiska skäl. Jag skriver putsa, men det jag egentligen gör och det som är vikrigast för lädret är att rengöra. Stöv täpper till lädrets porer och ökar dessutom risken för skav avsevärt. Jag har testat en hel del olika produkter och hittat mina favoriter som jag tänkte dela med mig av här.
 
För den dagliga rengöringen använder jag Veredus Curium Soap. Den är lätt att arbeta in och lämnar inga märken. Av de "enstegsmedel" jag provat är det den som tar bort stöv lättast. Jag tycker det är smidigt att inget vatten behövs (mer än för att rengöra svampen naturligtvis) och den lämnar inga spår på lädret om man arbetar in den.
För mer noggrann rengöring och återfettning använder jag Belvoir Step 1 och Step 2 från Carr&Day&Martin, tidigare har jag kört den här putsen med 1-2 månaders mellanrum, men efter att jag började med Veredus-tvålen tycker jag att den behövs metydligt mer sällan. Stor skillnad mot när jag använde Butet-tvålen till exempel.
Till sadlarna använder jag bara Presiges produkter. Sadlarna ligger ju inte an direkt mot hästen och behöver därför inte rengöras lika ofta, ca 1-2 gånger i månaden tycker jag känns lagom.
Sedan har jag våtservetter från Carr&Day&Martin att ha med på tävling, mycket smidigt! Så slipper man sadla med en gjord med intorkad svett till andra rundan.