Finally

Efter en ganska lång tids väntan då bettet varit slut hos Equality Line fick jag äntligen läderbettet från Beris idag! Ska bli spännande att prova 😃
Även ett pannband från Spooks fick följa med hem, samma supermjuka foder som i mössan från samma märke som jag fullkomligt älskar.
Som vanligt kommer grejerna från bästa Marietorp Ridsport 👌


Lattjolajbankul/EquiTours Senior JumpCup

Igår var det så dags för seniorcupen, dagen bjöd på kanonväder i form av strålande sol från en klarblå himmel och för en gångs skull vindstilla.
För att ladda ur eventuell ysterhet hade vi bestämt att Emelie skulle rasta av honom i en 110 innan seniorklassen. Det var helt onödigt. Corle var ganska avslagen och bekväm så Emelie hade lite svårt att få snurr på bakbenen. Det är ganska lätt att rida i lite undertempo på Corle, det känns väldigt bra och bekvämt där, tempot känns lagom men när man står bredvid är det som att se en snigel i gyttja typ. Seeeegt. Resultatet blev ett stopp (!) på andra hindret pga glömde galoppera, sedan kom de igång och resten gick lekande lätt.


Det blev sedan en stund väntan, något som sällan brukar gynna en redan seg Corv. Men inte idag minsann! Tanthoppning visade sig vara buskul!! Så kul att herr Corv bara inte kunde låta bli att corvbocka lite på framhoppningen... 😇
Väl inne på banan är det svårt att säga vem som var mest taggad, men de såg väldigt glada ut båda två och det gick bara fortare och fortare kryddat med ett par corvbockningar här och var. Det såg ut att bli en klockren nollrunda fram till sjunde hindret där Corle liksom råkade tappa sin ryttare lite... Han hoppade henne ur sadeln på 6an, sedan kom 7an ganska snabbt och de hann tyvärr inte samla ihop sig. Corle bjöd fint på hindret och för att undvika en flygtur försökte M få stopp på honom vilket resulterade i ett lite hastigt avbrott och de delade ganska odramatiskt på sig.
Förhoppningsvis får jag filmen i slutet av veckan, tills dess får ni hålla till godo med ett gäng mycket dåliga skärmdumpar! 😊


Fint från Rebecca Ray Designs

Allting finns här.
Hej höst

Lampan tänd och lätt duggregn. Japp, nu är det höst.
Lite trim på ridbanan idag, jag rider fortfarande korta pass med ganska mycket skritt. Uppvärmningen bestod mestadels av tre sepentiner följt av ökning på diagonalen runt runt liksom i alla gångarter. Varvade med att göra halt på medellinjen och lägga volter i serpentinerna. Gillar den övningen, känns som man får träna mycket på en gång.
Gick sedan över till min lilla cavalettiövning, längs ena långsidan hade jag två sockerbitar med ca 17 m emellan (4 språng) och en sockerbit mitt på andra långsidan. Varierade att rida 5 eller 6 språng rakt fram och att rida över första, lägga en volt över den ensamma sockerbitar och fortsätta över den andra. Alla som förstår vad jag menar räcker upp en hand. Poängen var i alla fall att han skulle vänta fint vilket han också gjorde.


Morgonmys

Jag verkligen älskar att ha möjligheten till lite rykt och pyssel på morgonen, det känns nästan lyxigt att kunna rykta av hästarna och mysa lite istället för att bara snabbt byta täcke och slänga ut dem i hagen. Speciellt nu i fällningstider när pälsen gärna ser lite trist ut, ett par tag med en mjuk borste så kommer glansen fram igen.
Snart dags för klippning, det älskar jag inte lika mycket, haha! Benen har jag redan hunnit klippa en gång, enda stället Corle sätter ordentligt med päls på. Eftersom vi brottats med mugg/rasp en lång tid och nu *peppar peppar* äntligen varit utan skiten ett tag vill jag ha benen så "luftiga" som möjligt. Jag köpte en Moser Avalon i början av året, en lite mindre sladdlös klippmaskin som är tystgående och inte väger 3 kg och är väldigt trevlig att använda så det är väl ett litet plus i alla fall.
Inspo

Efter att ha sett Alidas chestcam-film från hennes senaste tävling blev jag riktigt sugen på att rida fälttävlan igen. Tyvärr tycker inte Corle att det är någon hit så jag får väl ställa mitt hopp till Kotten och vänta sisådär ytterligare 1,5 år haha.
 
Film från sista starten med Sawanna ♥
 
 
 
 
Kotte-knott idag


Så lätt att fota med dessa två...


Planering

Även om jag knappt har kommit igång med ridningen är planeringen för resten av säsongen redan i full gång. Fördelen med att hästen inte vilat! 😊
Preliminärt ser det ut såhär:
V 39 Seniorcupen (80 cm) med M, Emelie rastar honom i en 110 först.
V 41 Allsvenskan div 2 omg 1, hoppas på att kunna rida själv annars får Emelie rycka in igen.
V 42 Vet inte om han ska gå finalen i Seniorcupen men det skulle jag väl tro, vi har inte pratat om det ännu.
V 44 Allsvenskan div 2 omg 2.
V 46 Allsvenskan div 2 omg 3.
Sedan hoppas jag på att få rida Knock Out-dressyren också samt kunna peta in ett par dressyrstarter innan året är slut, men det är inte så hemskt många helger kvar + att han vilar hela december (om inte vädret är kanon, då får han vila januari istället).
Mot nya äventyr

I söndags var det provridning, tycke uppstod omedelbart och valet verkade mycket enkelt. Den här blir det. Jag var inte ett dugg förvånad, inte Emelie som förmedlat kontakten heller. Vem älskar inte Corle liksom?! M var beredd att ta med honom hem direkt, men det var väl inte riktigt vad jag hade tänkt mig.
 
Ni förstår ju att det inte är någon försäljning jag talar om ;-) Nej, M ska låna Corle för att rida i klubbens lag i andra omgången av EquiTours Senior JumpCup nästa helg. M rider till vardags MSV och är dressyrdomare men har "i sin ungdom" meriter i både hoppning och fälttävlan.
 
Här kan man läsa mer om EquiTours Senior JumpCup och Gaspari Lodge Dressage Senior Cup, riktigt trevligt inititativ tycker jag!
 
 
Puts väck

Jag tillhör den kategorin människor som putsar lädret efter varje, eller nåja i stort sett varje, användning. Dels för att maximera livslängden, dels för att alltid ha rena och fräscha saker av både hygieniska och estetiska skäl. Jag skriver putsa, men det jag egentligen gör och det som är vikrigast för lädret är att rengöra. Stöv täpper till lädrets porer och ökar dessutom risken för skav avsevärt. Jag har testat en hel del olika produkter och hittat mina favoriter som jag tänkte dela med mig av här.
 
För den dagliga rengöringen använder jag Veredus Curium Soap. Den är lätt att arbeta in och lämnar inga märken. Av de "enstegsmedel" jag provat är det den som tar bort stöv lättast. Jag tycker det är smidigt att inget vatten behövs (mer än för att rengöra svampen naturligtvis) och den lämnar inga spår på lädret om man arbetar in den.
För mer noggrann rengöring och återfettning använder jag Belvoir Step 1 och Step 2 från Carr&Day&Martin, tidigare har jag kört den här putsen med 1-2 månaders mellanrum, men efter att jag började med Veredus-tvålen tycker jag att den behövs metydligt mer sällan. Stor skillnad mot när jag använde Butet-tvålen till exempel.
Till sadlarna använder jag bara Presiges produkter. Sadlarna ligger ju inte an direkt mot hästen och behöver därför inte rengöras lika ofta, ca 1-2 gånger i månaden tycker jag känns lagom.
Sedan har jag våtservetter från Carr&Day&Martin att ha med på tävling, mycket smidigt! Så slipper man sadla med en gjord med intorkad svett till andra rundan.
 
 
BAM!

Jag red, jag samlade, jag satte dem.

Som vi har kämpat och jobbat med bytena. Lika frustrerad när det inte funkar, lika lycklig blir jag när de sitter. Idag, ridpass nr 2, gjorde jag ett försök åt varje håll och båda satt som en smäck! Så himla härligt att kunna skörda frukten av allt noggrant arbete, jag lade ner själva bytandet och fokuserade helt på förberedelser och grunder. Fortfarande tror jag inte att de kommer sitta varenda gång, och de kräver väldigt noggranna förberedelser, men varje lyckat byte är en seger :-)
Ett kort pass i alla gångarter blev det idag, fokus på att han var ärligt framme (han har maskat en del med extramatten senaste veckorna) och att skifta mellan ställd och rak, och då vara RAK. Han bjöd på en genomgående fin känsla med ett extra plus för vänstergaloppen, suverän!

Min Ferrari framför makens Porsche ;-)


För min egen skull

Ingen som följt mig ett tag kan ha missat mitt intresse för utrustning. Jag älskar fina saker och framför allt bra kvalitet! Men det är ett lite känsligt ämne, det där med att ha fina dyra saker. Det är lite fult på något sätt? Man "får" inte lägga pengar på onödiga saker, och gör man det ska man helst redovisa hur man har råd också, var pengarna kommer ifrån. Automatiskt blir man också klassad som lite snobbig?! Ytterligare en intressant sak med fina grejer är att ju dyrare utrustning du har, desto bättre måste du rida. Alla har vi hört de där kommentarerna på tävling: "Hon (japp, det är alltid HON) borde lägga pengarna på träning istället." och "Det hjälper inte med dyra grejer om man inte kan rida." Är det inte märkligt?! Varför kan man inte få vara fin även om man inte rider perfekt? Och varför förutsätts det att man måste välja, antingen prylar eller träning? Människorna som kläcker dessa kommentarer tenderar dessutom sällan att toppa resultatlistorna själva...
För mig handlar det inte om skryt, visa upp någon sorts fasad, falskt självförtroende eller vad nu viskningarna kan handla om. För mig handlar det om att jag gillar att se mina fina saker. Likväl som jag tycker om att ha fina kläder och fint i hemmet. För min skull. För att jag vill, och för att jag kan. Jag jobbar och tjänar pengar som gör att jag har råd att köpa saker OCH åka på träning. Mina hästar får all veterinär- och hovvård de behöver även om jag har två Spooks-kavajer i garderoben. Som min vän Rebecka skrev i sin blogg:
 
"Passade på att inviga deras nya täcken, viktigt att vara fin när ingen ser :p
Men det är inte för andras skull utan helt för min egen, det är en del av mitt intresse att handla fina saker och matcha. Väldigt ytligt och väldigt roligt. Jag har förmånen att kunna lägga pengar både på träning och prylar så ingen behöver klaga över att jag borde träna istället. Dessutom rider jag bättre om jag och hästarna är välekiperade och prydliga, fin från insidan och ut ;)"
 
Vi är många som är fina för vår egen skull. I mitt fall, som står själv i eget stall, är det inte ens någon som över huvud taget ser mig och mina prylar, det händer kanske ett pass av tio att utrustningen hamnar på bild i sociala medier. Så länge grejerna passar och inte skapar obehag eller begränsar hästen på något sätt, låt folk ha vad de vill. Då ser det långt mycket värre ut med alla illasittande sadlar, omatchat eller ej, DET är något att reagera på!
 
Lite av senaste tidens nyheter i hästgarderoben.
 
Back in business

Igår kunde jag inte hålla mig längre, knappt tre veckor efter förlossningen och nästan fyra veckor sedan jag red sist klättrade jag upp i sadeln igen. Det kändes precis som vanligt! Jag minns att efter första förlossningen kändes det som att kroppen inte satt ihop riktigt när jag började rida igen, alldeles sladdrig liksom. Jag höll mig i skritt och red inte mer än 15-20 minuter innan jag lämnade över till extramatten men det var ändå riktigt roligt och mycket efterlängtat. Jag är supertaggad på att få komma igång och trimma igen och inspirationen är på topp! Nu ska jag rida korta pass så ofta jag kan och trappa upp successivt, även om allt känns normalt så finns ändå risken för framfall och det är jag inte direkt jättesugen på.
Torra tassar

Här kommer ett tips från hovslagaren för torra sommarhovar! Jag är rätt så flitig med att olja hovarna men när det varit torrt länge så kan det behövas lite extra återfuktning och jag bad därför min hovslagare om tips sist han var här. Svaret jag fick var minst sagt otippat, nämligen att smörja utsidan av hovarna med Helosan! Nu har jag gjort det så kort tid att det inte går att avläsa någon skillnad ännu. Någon annan som fått samma tips? Eller vad smörjer ni med?

Livet som hästägare

När man inte får rida själv får man nöja sig med det näst bästa: se på när andra rider och tävlar ens fina häst. Igår var det dags igen, en 110-klass med Emelie i sadeln. Jag kände mig ganska modig när jag packade in två barn och en häst och gav mig av ensam, det kunde blivit väldigt jobbigt men jag är lagd åt hållet går det så går det och man vet inte om det går förrän man har testat. Och visst gick det! Jättebra, till och med. Storasyster har varit med ett par gånger nu och vet vad som förväntas av henne och lite vad som ska hända, lillebror sov sig igenom hela alltet. Häst och ryttare skötte sig precis lika bra och vi åkte hem med en gul rosett :-)
Det känns kul att Corle inte bara hålls igång utan dessutom bibehållit sin fina form så att vi bara kan fortsätta där vi var när jag kan börja sitta upp själv igen.
 
 
Ibland bloggar jag lite

Stiltje på bloggfronten, minst sagt. Det beror mest på att jag för tillfället inte rider över huvud taget och därmed har lite svårt att hitta inspiration. Att jag inte rider beror på att kiddo nr 2 kom till världen för 10 dagar sedan ♥ Corle hålls igång med hjälp av sin extramatte och diverse snälla vänner, jag är supermotiverad och längtar efter att få komma igång ordentligt igen! Men men, jag får snällt vänta någon vecka till, livmoderframfall låter sådär käckt oavsett hur motiverad jag är.
Hösten bjuder på en hel del roligheter: jag har anmält mitt intresse för att rida i klubbens div 2-lag i hoppning och knock out-lag i dressyr, Kotten ska fortsätta löshoppas och sadelvänjas, förhoppningsvis blir det ett par starter i dressyr för extramatten och naturligtvis hopptävlingar för min egen del.