Äntligen hemma

Jag är så glad!! Äntligen står min Kotte hemma igen och ska börja resan mot ridhäst, det jag väntat på sedan betäckningen för 3,5 år sedan. Han och Corle är otroligt lika både till utseende och temperament. Lastning och utsläpp (i egen hage inledningsvis) gick som en dans. Det som inte gick som en dans var löshoppningen vi hade planerat in innan flytten, vi hann nästan bara släppa honom innan han råkade travhoppa över staketet... Fint språng dock! Nu får det bara bli löshoppat inomhus, lite problematiskt då jag inte har något ridhus men det får vi ju bara ordna. Har fått lite tips på folk i närheten som jag ska ringa och prata med.
Det har varit lugnt i hagarna hela dagen, han har bara kallat ett par gånger när han råkat gå iväg för långt och tappat bort de andra. Ska bli spännande att se hur de reagerar när de får nosa på varandra ikväll i stallet!
Reflexgrimma på just in case.


Laminera mera

Mitt bästa pysselprylsköp är helt klart laminatorn, förstår inte varför jag inte köpte en sådan långt tidigare! Nu har jag haft den i ca 6 år och den är ganska flitigt använd, främst till boxskyltar och fodertavlor.
Nu har jag precis gjort klart en boxskylt till Kotten som kommer hem nästa vecka, passade på att uppdatera Corles och göra en ny till Lanzelot eftersom hans gått sönder när jag ändå var igång.

Sedan gjorde jag en fodertavla med utrymme för samtliga mål för alla tre hästar när de väl går i samma hage. Än så länge finns det gräs kvar så att ingen mat behöver serveras ute, men det rör sig inte om speciellt lång tid till. Jag fick också tummarna loss att göra en sak jag tänkt på länge, nämligen en lapp med namn och nummer att lägga i framrutan på tävling om hästen skulle bli orolig i transporten. Häromkring är det många arrangörer som börjat dela ut liknande lappar vid ankomst men det är klart smidigare att ha en färdig.
Fullt ös

Igår var vi på första hoppträningen sedan slutet av juni/början av juli. Corle har ju hållit igång och hoppat hela tiden så jag trodde inte att det skulle vara någonting särskilt att åka på träning för hans del, bara jag som är svagare. Ack så fel jag hade. Det var j ä t t e k u l att vara på hoppträning igen! För första gången sedan jag klättrade upp på hand rygg för snart 5 år sedan hade jag svårt att få stopp på honom..! Han sprang och han bockade som om han inte sett en bom på flera år. Visst, himla trevligt med en hoppglad häst som uppskattar träningen, men himla trevligt med lite broms också ;-) Efter lite drygt halva passet lugnade han ner sig så pass att jag kunde mjukna innan hindren utan att ham for iväg och jag kunde också få tillbaka honom (ganska snabbt) efteråt utan att behöva dra in på volt. Hoppa gjorde han fint hela tiden, hindren kom bara inte snabbt nog :-)
 
Bild från första gången han var på hoppträning, då 4 år gammal.
 
Vem kunde ana?

I lördags var Corle med i finalen för EquiTours Senior JumpCup. Jag lånade ut honom till laget eftersom han är så lättriden och pålitlig i hoppningen, men little did I know att han skulle tycka att det var SÅ HIMLA KUL med tanthoppning. Den här gången bockade han mycket mer än sist, men M var väl mer beredd och höll sig kvar i sadeln hela rundan! En volt blev det pga stigbygel på vift, annars var det en felfri ritt. Lite otur för laget som förutom detta hade en ryttare på 4 fel, en nolla och ytterigare en felfri men med en volt. Typiskt dressyrryttare att volta omkring va ;-) Annars hade de varit i omhoppning.
Jag kunde inte vara med själv (min lilla kille har blivit stor, åker på tävling utan matte!) men har fått den här härliga filmen på en mycket lycklig Corlehäst och en väl kämpande pilot ♥
 
Cowboyhäst

Corle 3 år
Tips

Det var hög tid att uppdatera garderoben på jackfronten, jag hade ingen fräsch "mellantjock" jacka. Köpte därför denna parkas från Spooks, en ny modell som heter Martha och finns här.
Helt underbar är den! Skönt med en modell som går lite längre ner men ändå så att man kan sitta i sadeln, dessutom är huvan hur mysig som helst ♥
 
 
Nedräkning

Ja, det blir mycket tjat om Kotten nu men som redan nämnt: jag väntar ju nästan på en ny häst, och har väntat i 3,5 år! Nu är det runt två veckor kvar och jag har börjat styra upp en del praktiska detaljer. Kastrering är bokad till mitten av november, i samband med det kollas även munnen över. Jag tycker det är bra att få eventuella vargtänder och vassa kanter vidgjorda innan man stoppar in ett bett, det kan också vara bra att få veta hur de är skapta så man kan välja det mest passande bettet. Corle hade inga vargtänder, men veterinären kunde se att de funnits där och sa att ibland kommer de ut av sig själva. Praktiskt!
Prylnörd som jag är ska det också bli kul att få börja använda alla fina saker jag sparat och samlat till honom :P Det mesta är begagnat, tex alla Sawannas går-rosa saker som kommer göra sig så mycket bättre på honom än på Corle eller Loppan. Det enda jag kan komma på just nu som är helt sprillans nytt är hans lädergrimma, svart med croco-lack, precis som mina stövlar hihi. Ska bara beställa en namnskylt till den också, svårt att hitta fina silvriga tycker jag?
 
Film från seiorcupen

Här är filmen från seniorcupen för två veckor sedan. Till helgen är det dags igen :-)
Fjälkestad 151010

Igår blev det alltså första tävlingen sedan Minion föddes. Jag har ridit ca 3 v efter att ha haft uppehåll i 4 v, ingen tid att tala om egentligen. Senaste tävlingen var i slutet av juni, lite längre sedan. Vi avslutade då med flaggan i topp genom två felfria rundor och en fin placering i 110 :-)
För att återgå till gårdagen. Första omgånen av Allsvenskan div 2 stod på schemat, dagen bjöd på härligt höstväder och en glad Corlehäst. Det är han ju i och för sig nästan jämt, om det inte regnar på honom. Framridningen började bra med att han blev spektakulärt rädd för en trave tegelstenar, det eskalerade till mötesskygghet och han var tvungen att ta ett litet skutt varje gång en annan häst passerade. Jahapp. Bara att låtsas som inget och fokusera på sitt. En miljard övergångar skritt-galopp-skritt för att få honom lydig och uppmärksam.
Eftersom jag red allra sist tömdes framridningen efter en stund vilket var väldigt skönt. Jag avvaktade lite med framhoppningen så att även den var nästan tom. Le Corv var glad som en lärka när han fick börja hoppa och bjöd fint. Först på krysset sedan på avspärrningen in till framridningen... Hahaha! Gång på gång. Jag fick vara supertydlig med att vi skulle svänga efter varje språng för han verkligen sög tag i den.
När det började närma sig min tur stod det klart att endast ett lag lyckats ta sig till omhoppning än så länge, två till hade chansen. Då våra ryttare ridit med 4, 21 och 0 fel hade vi ingen chans på omhoppning, planen för mig blev därför att satsa allt för en bra tid så att vi skulle sluta först av 4-felarna. Dock behövde jag rida ordentligt fram till hinder 4 som var en kombination vid väggen längs långsidan kanska kort ur sväng, vi har haft en del trassel med kombinationer tidigare och jag chansar inte. Efter kombinationen red jag alltså som att det var en omhoppning, kalaskul tyckte Corle! ♥ Det är så roligt att min lilla snigelhäst har fattat det här med högre tempo, längre galoppsprång och snäva svängar. Tyvärr fick vi ett bakbensfel på näst sista, lätt hänt när man rider fort och ännu lättare när det inte är så högt. Men men, jag hade bara en sak att rida för och vi hade väldigt roligt!
Ytterligare ett lag satte tre nollor, mitt lag slutade på en sjätteplats och utan min rivning hade vi blivit trea. Jag får rida bättre nästa gång helt enkelt :-)
Snaaaart

Jag längtar så jäkla mycket efter att ta hem Kotten, det känns lite som att få en ny häst. På sätt och vis är han ju ny, och jag har väntat på att få sätta igång med honom i över tre år haha. Baksidan med avel, det tar en himla tid. Tre veckor kvar nu! Den här sista tiden ska jag försöka njuta av att bara behöva mocka åt 1,25 häst ;-)

Genrep

Idag blev det lite hoppat inför lördagen, mest för att undvika fullständig lattjolajbanlåda för hoppa kan vi ju liksom. Corle tyckte jag var en jäkla tråkmåns som ville rida helt långsamt och gick emot handen ett par gånger innan hindren men bjöd ändå på riktigt fina runda språng. Jag försöker att bara vara stilla när han gör så, det går inte att börja parera och eftersom han inte drar iväg vill jag inte stanna honom heller. Det ger sig nog när vi kommer igång och  hoppar lite mer tänker jag.
Fint väder fick vi.


Dressage is the new black

Okej, riktigt så illa är det inte 😉 Men jag har fått veta att vi har fått en plats i Knock Out-laget och ska rida finalen om en dryg månad! Yay 😊
Jag drabbades av omedelbar prestationsångest och stor (ännu större) lust att trimma trimma trimma. Jag har inte tävlat dressyr på ungefär ett år och finalen rids dessutom i ett program jag aldrig ridit, hade helst velat rida det på tävling 1-2 gånger först men det hinns helt enkelt inte med. På de fem helger som är kvar innan finalen går två åt till Allsvenskan, en till Seniorcupen och en är jag bortrest. Både Allsvenskan och Seniorcupen innebär visserligen bara en klass vardera på ganska låg höjd så det är ju inte det att han blir slutkörd direkt, men jag ska ju ha tid också. Tror att maken uppskattar om inte alla gemensamma lediga dagar går till tävling.
Nåväl, kul att få vara med i alla fall! Det innebär att Corle är med i samtliga av klubbens lag i storhästklasser, lite kul!


Gårdagens cavalettiövning

Visst blir man imponerad av mina paintskills? Denna lilla evighetsbana snurrade vi i alla fall runt på igår, är gymnastiserande och stärkande och kräver att både häst och ryttare kan väääänta.
Den börjar i häger varv längs långsidan med sockerbit (eller i mitt fall: telefonstolpe), 9 m till lågt hinder (ca 50-70 cm), 9 m till lågt hinder, 9 m till sockerbit, rids på två språng mellan varje vilket är ganska kort och kräver diciplin. Jag har gjort det lite extra svårt genom att använda smalhinder.
Vidare in på sockerbitar på böjt spår, ca 2,70 emellan.
Vänd över ridbanan där det står kryss, 3 m räcke, 3 m kryss.
Byt varv och rid det börja spåret, långsidan, vänd över och börja om från början. Jag tycker det känns lagom att rida banan fyra gånger, alltså två rundor i varje varv, pausa och sedan repetera 2-3 gånger.
 
 
Under uppvärmningen passade jag på att använda hindren på långsidan som rundningsmärken och red tiometersvolter i alla gångarter. Nyttigt att snabbt kunna skifta mellan rak och böjd häst!
 
 
Flashback lördag

Kör lite uppföljning på gårdagens inlägg eftersom det idag är exakt två år sedan vi red andra omgången av Breeders Trophy och 5-årschampionatet. Jag summerade det efteråt med upp som en sol, ner som en pannkaka. Jag red dåligt och Corle var lite matt så jag fick inget gratis heller, annars brukar han kunna rädda upp situationen när jag klantar mig. Lite dålig galopp från start, glömde vägen efter första kombinationen och tappar galoppen ännu mer, rider lite med handbromsen i hela rundan vilket visade sig med att jag fick ett tidsfel också. Trekobionationen red jag bra!
Jag skulle så gärna vilja göra om den här rundan. Fokusera bättre. Det är den svåraste bana jag ridit men vi skulle banne mig kunnat göra det felfritt! Hade jag bara haft bättre galopp, kämpat lite mer, ridit rätt väg. Men så är det, man får bara en chans i den här sporten.
Flashback Friday

Idag är det exakt två år sedan vi klev in i Flyinges stora ridhus för att rida första omgången av Breeders Trophy och 5-årschampionatet, min första egna uppfödning och jag. Jag tror inte jag behöver beskriva hur det känns att ens ha tagit sig dit, och jag tror knappt att det går heller. Än mindre kan jag beskriva känslan av att gå i mål som klassens första nolla. Min fina fina prinscorv ♥ Jag är så himla nöjd med den här rundan, vi kämpar tillsammans och jag stöttar honom så bra jag kan. Landar och rider framåt.
 
 
 
Hoppning och provridning

Idag blev det provridning på nya bettet och lite hoppning här hemma. Bettet fick initialt klart godkänt! Mjuk fin känsla och inga skav. 👍


Hoppningen fick också helt klart godkänt, glad häst som sög hindren fint utan att dra iväg. Första gången jag red bana sedan uppehållet, hoppade inga höjder utan max en meter men det är ju den höjden vi ska tävla nästa helg också så det räcker gott.

Eventuellt kommer banan och övningarna upp om någon dag, om jag orkar rita upp allt... 😁