Och därför anser jag inte att skarpare bett hör hemma i amatörryttarens stall

Jag har velat lite fram och tillbaka över hurvida jag ska publicera det här inlägget eller inte. Inte för att jag inte kan stå för det, för DET kan jag, utan för att jag inte orkar läsa alla bortförklarande kommentarer och ”undantagsekipage” som jag vet kommer ramla in. Well, here it goes.

Bett. Hett ämne, oavsett om den du diskuterar med håller med dig eller inte. Jag tänker inte sitta och skriva att det ena är rätt eller fel, jag tänker förklara varför jag tycker som jag gör och varför det inte finns något annat än tränsbett i min sadelkammare.

Alla bett fungerar genom att skapa tryck, en del bara i munnen och en del över nacken, under hakan eller över nosryggen, ibland allt på en gång. Det första hästarna får lära sig när vi börjar hantera (nu pratar jag ”tradiotionellt”, NH och andra specialare kan jag inte svara för) dem är att ge efter för tryck, det är vad hantering och ridning i grunden går ut på. Mitt mål är att i all kontakt behöva använda så lite tryck som möjligt, så mild behandling av dessa stora men mycket känsliga djur. Det innebär att jag måste vara korrekt i min hjälpgivning och sätta timingen i eftergiften för att hästen ska förstå vad jag begär och när den gör rätt. Ger efter för trycket, helt enkelt, oavsett om trycket kommer via grimskaftet i grimman på väg in i transporten, från en hand på baken i stallgången eller från bettet under ridning. Om jag ofta skulle behöva använda mer än lätt tryck skulle jag se det som ett misslyckande, antingen med min utbildning eller timing.

En häst kan bara bli stark om den har en hand att bli stark mot. Som vanligt får hästen betala för ryttarens brister, något vi aldrig kommer ifrån. Men i alla fall jag vill eliminera så många av de tillfällena som möjligt! Nedan listar jag några vanliga argument till att ens, gärna superspeciella, häst i det närmsta måste ridas på skarpt bett. Veterinära skäl är givetvis undantagna, lika bra att skriva det ;-)

Argument: Bettet är inte skarpare än handen som håller i tygeln.

Fakta: Alla bett med någon typ av utväxling, tex hävstång, genererar mer tryck än vad man tar i handen.

 

Argument: Jag vill ha ett skarpare bett för att slippa ta så hårt.

Mitt svar: DU kanske inte behöver hålla lika mycket, men för HÄSTEN är upplevelsen en annan. Den blir naturligtvis inte lydigare på ett magiskt vis bara för att du stoppar en hävstång i munnen på den (om den drar mindre så beror det på att den redan vet att det gör mer ont!).

 

Argument: Var och varannan elitryttare rider på skarpa bett!

Mitt svar: Du är ingen elitryttare. Du kan inte på något sätt jämföra amatörryttarens taffliga försök till perfektion mot elitens enorma kunskap, erfarenhet, timing och finslipade hjälper. Befängt! Jag för då och då statistik över betsling på världscuptävlingarna och det brukar vara runt en tredjedel som rider på annat än tränsbett. Dessutom, de skarpare betten används av de flesta bara vid själva tävlingsrundan, allt trim och träning sker på tränsbett.

 

Argument: Hästen trivs bäst på pelham.

Mitt svar: Ja säkert. Vem vill inte ha ett bett som trycker på laner, nacke och käke samtidigt? Eller så har hästen lärt sig att inte säga emot, för det gör ont. Allra helst ska pelhamstången också användas med delta-tyglar, detta otyg som gör det helt omöjligt att ge eftergift utan att helt släppa kontakten eftersom all kontakt innebär belastning på stången. Det är väl illa nog att folk hoppar med den kombinationen, men när det används för att trimma på marken blir jag lite ledsen faktiskt. Jag tänker att människor som gör det måste ha en helt annan uppfattning om ridning än vad jag har, just eftersom du inte kan rida med kontakt utan utväxling.

 

Argument: Jag ska bara ha det en period till hästen blivit lydigare (att hoppa, rida ut, [fyll i valfri anledning].

Fråga: Hur ska hästen bli lydigare när det du gör inte är lydnadsträning?

 

Argument: Hästen är superlydig, det är bara när vi hoppar som den drar iväg!

Fakta: Om hästen inte tar förhållning eller broms (eller någon annan hjälp för den delen) för att det är bommar och stöd inblandade så är den inte lydig, om den så går GP dressyr! 

 

Jag hoppas att jag lyckats presentera mina åsikter på ett tydligt och välgrundat sätt, och att jag har fått åtminstone en människa att tänka till över sin hand, sin ridning och sitt bettval.