Hästhagens RF 150725

Trots att jag planerade en lugnare period och tävlingsvila för Corle när jag själv inte kunde rida fullt ut längre har han fått en ny hoppryttare. Corle vill nämligen inte alls vara tävlingsledig! Corle vill hoppa! Hela tiden!
Vi har sedan i början av sommaren haft en extramatte som kommer och rider dressyr ungefär två gånger i veckan och har alltså nu uppgraderat med en hoppryttare som fram till lördagens tävling bara hoppat honom två gånger tidigare, men dels handlade det om låga klasser (och därmed mer generös felmarginal) och dels är Corle en rätt okomplicerad häst, så vi antog att det skulle gå bra. Det gjorde det också! Första klassen (100) resulterade i 0+0 och en tredjeplats av 48 startande, jag som aldrig själv lyckas placera i 100 trots att vi är felfria för att alla andra rider så jäkla fort, haha.
Till andra klassen hann det bli ett ordentligt väderomslag, nästan 10 grader varmare och superkvavt vilket resulterade i en väldigt matt Corlehäst. Hinder nr 2 damp i backen, det blev nog lite väl nära. Det tog ett par hinder innan han kom igång ordentligt men sedan såg det fint ut! 4 fel i 110 tredje gången ryttaren sitter på hästen är ändå ett klart godkänt resultat :-)
Det är ganska kul att vara åskådare också (särskilt när det går bra hehe), men jag var avundsjuk exakt hela dagen! Nästa helg planerar vi tävling igen, om inget bebisrelaterat händer.


Triviala beslut

Som tidigare nämnt är jag sugen på nya hemmastövlar och valet står mellan två modeller från Mountain Horse, nämligen Sovereign och Opus. Båda har sina för- och nackdelar, och båda är slut på centrallagret. Jag hade tänkt låta slumpen avgöra och köpa de som fanns hemma i min storlek i närmsta butik, men ingen av dem verkar finnas i någon butik?! Fick veta i Falsterbo att de kommer in i september så jag har gott om tid på mig att fundera.När man har en rosa näsa

Sommaren är, liksom resten av året, en tuff tid för Corle rent vädermässigt. Flugor, vind och regn är bara några av de saker han ser på med stor tveksamhet. Har man då dessutom en tjusig rosa näsa innebär det att varje solig dag börjar med en mycket impopulär procedur.
Först ska den rosa näsan smörjas in med solkräm, riktig solkräm. Många väljer Helosan Sol av någon märklig anledning (är det billigt kanske?), men den innehåller bara SPF 8, dvs nästan ingen alls.

Jag försöker träffa allt som är rosa men det är inte alltid helt enkelt. Somliga har lite... låt oss kalla det samarbetsproblem.

Sedan toppar vi det hela med en flughuva med nosnät. Corle hatar flughuvor med nosnät. Lanzelot däremot älskar dem, speciellt när han få ha dem i munnen och dra dem mot marken. Pojkarna leker så fint ihop, samarbetar för att båda ska nå dit de vill: en huva mindre på Corles huvud och en huva mer i Lanzelots mun. Eftersom huvan gör mycket liten nytta ur sol- och flugperspektiv när den är i Lanzelots mun har jag fått testa mig fram till hur jag bäst motarbetar deras samarbete. Hittills verkar avklippta stroppar och grimma på försvåra avsevärt för dem!

Trots att vi har lågt tryck på flygodjur här tack vare öppna fält och brist på vattendrag är Corle ganska besvärad och ägnar mycket tid åt att bita, vandra, sprattla och vara obekväm i största allmänhet, han får också små knutor av vissa sorters flygodjursbett. Därför får han nära på en helkroppsinpackning när det är flygodjusväder. Nu tillhör Corle den kategorin hästar som tycker att täcken är nice och just den här delen verkar han inte alls ha något emot.

Har ni förresten smakat på solkräm? Det är mums, enligt vissa!
Intressant för en hästnörd

"Min" klinik har ett hästskelett i väntrummet och jag tycker det är superintressant, och lite läskigt, att studera det. De allra flesta däggdjur är väldigt lika i grunden, jag hittade en bra bild som illustrerar likheterna mellan just häst och människa. För min del känns det viktigt att veta så mycket om hästens kropp som möjligt för att kunna skapa de bästa förutsättningarna för oss att fungera ihop, inte minst ur ett långsiktigt hållbarhetsperspektiv!


On the bit

Jag har varit sugen på att testa ett rakt läderbett på Corle ett bra tag, men inte hittat något som både varit mjukt och inte 3 cm tjockt. Nu fick jag dock syn på detta från Beris och bad genast Marietorp att ta hem ett nästa gång de ska beställa.
Jag har både Nova-bett och Sprenger Duo, Corle trivs bra på båda men får lätt lite friktionsskav i mungiporna vilket gör att jag inte använder dem så ofta som jag egentligen skulle vilja. Läderbett ska upplevas liknande för hästen men med mindre friktion. Värt ett försök!


Shopping Falsterbo

Alltid lika kul att se vad andra köpt, eller hur? :-)
För min del blev det inte så mycket köpt, dels pga en häst mindre och dels pga mycket oinspirerande att köpa kläder som man inte kan använda... Alltihop stod (mer eller mindre) på inköpslistan, jag hade också planerat att köpa ett par nya hemmastövlar men ingen av de två jag föll för fanns i min storlek ens på centrallagret. Aja, det är inget som brådskar precis och jag fick i alla fall hjälp att prova ut rätt storlek! Nu har jag lite tid på mig att bestämma vilken modell det blir :-)
 
Det som istället blev inköpt var detta:
 
Ett Sprenger Dynamic RS med parerstänger, velat prova det länge.
 
Märkeslösa ridbyxor med blingdetaljer och grip (mina första! Ska bli kul att testa det som alla verkar gilla, men jag är fortfarande lite rädd att de ska sabba kalvskinnet på sadeln...) och Roeckl-handskar.
 
En finfleece från Spooks till Kotten.
 
Ett armband med stora pärlor i bruna nyanser, kommer matchas med ett annat armband i rundflätat brunt läder och guldbett.
 
Falsterbo Horse Show 2015

Så har lite drygt halva årets upplaga av Falsterbo Horse Show passerat, och i vanlig ordning är det ett jäkla gnäll på hur dålig mässan är. Ingen rea, inget nytt, samma saker överallt. Exakt samma sak som det gnälls på om alla mässor, varje år. Jag undrar vad dessa människor förväntar sig? Just i år tycker jag dessutom att det är ovanligt många utställare som vräker bort sina grejer, reaskyltar överallt! Vad gäller utbudet så kan jag lite hålla med, många butiker kunde varit bättre på att välja vilka produkter de plockar med sig, en del märken är verkligen överrepresenterade medan vissa andra, även populära, knappt syns till alls. Schabrak och luvor finns i överflöd (ändå har jag inte hittat just den färgkombinationen jag vill ha!!) däremot är det tunnt med benskydd, i synnerhet mina favoriter Eskadron och Veredus. Sen kan jag förstå att det inte är så mycket nyheter, de flesta utställare är återförsäljare och mässan ligger mitt i sommaren, det vill säga att vårkollektionerna är "gamla" och höstkollektionerna är inte släppta ännu.
För min del handlar inte de här mässorna om att köpa saker för 30-50-70% rabatt, utan om utbudet, möjligheten att titta, känna och prova saker som annars bara finns tillgängliga (för mig) på nätet. Åtminstone JAG ser en massa saker som inte finns i mina närliggande butiker, och då har jag ändå ett par stora, välsorterade sådana inom en halvtimmes radie. Så jag tycker att mina förväntningar infriats även i år, och de röda lapparna är fler än någonsin!
 
Framhoppning

Ett inlägg jag funderat på ett tag, men inte tagit mig tid att skriva. Nu aktualiserades ämnet i och med förra veckans fruktansvärda olycka, även om den vad det verkar var en ren olycka och inget som kunnat förhindras.

 

Jag kan bli ganska förtvivlad över framhoppningssituationer på företrädelsevis lokala tävlingar. Hindren åker upp och ner och upp och ner och upp och ner. Det hoppas, hoppas, hoppas, vägras, bråkas, gråts. Medhjälpare står i vägen och varken ser eller hör andra än ”sitt” ekipage vilket är totalt livsfarligt :-S Ekipagen brukar vara betydligt bättre på att hålla sig undan faktiskt, jag upplever att respekten mellan ryttarna har ökat generellt. Men trots att jag inte varit på sådär jättemånga tävlingar i år har det varit ett par tillbud ändå.

Det som retar mig mest var senaste gången jag var i Flyinge då jag var nära att krocka med en hyffsat namnkunnig ryttare på framhoppningen, jag är nästa på tur att hålla mig beredd och sist i avd A och hon rider avd B, jag kommer i vänstervarvet en bit innanför spåret, har ropat OXER högt och tydligt och påbörjat svängen, ungefär mitt på kortsidan får jag TVÄRNITA för att vi är på väg rakt in i varandra när hon kommer i högervarv och tänker rida på räcket. Trots att jag 1: hade företräde iom högerregeln och 2: hade företräde då jag var nästa på tur sade jag snabbt: ursäkta, men jag hörde inte att du ropade. Får ett jäkligt snorkigt ”men du kan väl titta?!” tillbaka. Alltså vafan? Framhoppning till en lokal 110. Undrar hur hon beter sig på nationella tävlingar när det faktiskt står något på spel… Dessutom var det ju faktiskt hon som gjorde fel, på alla plan.

Förra helgens tävling var bitvis kaotisk på riktigt. Ett tag var det fler medhjälpare än ekipage inne på framhoppningen!! Jag räknade, 12-7. Och jag hade inte någon med mig, så i snitt två per ryttare. Är man inte rädd om livet frågar jag mig, jag tycker det är rätt läskigt att stå på marken inne på framhoppningen! Efter att en häst nitat och satt sig rakt i oxern och en annan gick omkull bakom räcket strax efter gick jag ut och skrittade vid insläppet istället.

Personligen hoppar jag rätt få språng, men det finns hästar som behöver ta fler än 2-3 språng per hinder för att slappna av och det ska de naturligtvis få göra, MEN jag tycker att framförallt lite grönare ryttare, och lite grönare ryttares medhjälpare, ska komma ihåg att framhoppningen är till för uppvärmning, INTE för att lösa problem eller lägga om hela sin ridning vilket det ofta verkar handla om.

 
Enkelt och effektivt

 

Nu var det länge sedan jag lade upp några övningar och de är faktiskt efterlysta, kul :-)

 

Den här är enkel, kräver inte en massa material eller stora ytor och passar alla nivåer! Placera hindren på medellinjen ca 10-15 m ifrån varandra.

 

Du behöver: 3 bommar, hinder eller cavalettis. Jag föredrar cavalettis.

Syfte: Kontrollerar att hästen kan gå från böjd till rak, inte faller inåt eller utåt i svängarna samt hoppar rakt över hindret.

Genomförande: Vägarna ska inte ridas så tvärt som bilden visar, utan stora jämna bågar och rakt innan – rakt efter. Tänk serpentiner! Variera vägvalet genom att skifta mellan att byta varv över hindret eller fortsätta på volten så att hästen hålls uppmärksam.

Plötsligt händer det.

Provridning måndag förra veckan, besked tisdagen efter, besiktning och exportröntgen igår, skickad på lastbil idag. Nu har jag ingen Loppa längre ♥