Raise the bar

Det diskuteras nu och då hur nivån på hoppsporten ska höjas, bland annat infördes som bekant stilbedömning på ponny-SM för ett antal år sedan. Nu var just det införandet tämligen klumpigt utfört, men jag tror på tanken! Jag tror inte en enda av oss varit på en lokal hopptävling utan att någon gång få lite ont i magen över bristen på goda grunder.

 

Hur ska man då komma ifrån detta och föra utvecklingen framåt? Givetvis har jag ett par idéer.

 

Dressyrkval. Min favorit. Kanske behöver bedömningen och programmen anpassas något, men generellt så kan jag tycka att styr man inte runt en LC på minst 60% så är man inte redo att styra runt på en meter höga hinder heller. Långsiktigt hade detta inte bara höjt nivån på grundridningen utan även bidragit till högre hållbarhet på våra hästar genom en större förståelse och medvetenhet kring endamålsenlig form och balans.

 

Stilbedömning. Jag hade jättegärna testa på stilbedömning/inverkansridning! Men än så länge verkar det förpassat till ponnytävlingar eller 90-klasser. Varför? Ett stil-SM på 110-120-nivå för oss som inte rider svår klass hade varit något!

 

Kval. Som det är nu behöver man inte kvala till högre höjd förrän i 130, men kanske ska det införas redan på 110-120?

 

Nedklassning. Har du blivit utesluten i låt säga 6 av dina senaste 10 starter på en viss höjd, eller kanske de tre senaste starterna, inträder startförbud på höjden under tex 2 månader.

 

Utöver detta tycker jag att domarna ska bli hårdare när det kommer till ryck och slag. Det är betydligt bättre idag jämfört med bara för några år sedan, men fortfarande kommer alldeles för många undan med framför allt slitande i tyglar, och vad gäller bestraffning med spö stannar det ofta vid muntlig tillsägelse. Men vad hjälper det hästen, när ryttaren för femte tävlingen i rad blivit ombedd att ta det lugnt med spöet? Och kan man pryla upp hästen på en tävlingsbana, inför så många åskådare, hur går det till hemma?

 

Jag värnar enormt om våra hästar och tror att det finns en hel del att förbättra och utveckla på alla nivåer, något vi alla vinner på i längden. Detta är bara en del, ett steg på vägen. Tyvärr kommer väl knappast något av det bli verklighet inom någon överskådlig framtid.