Fokus och upplägg

 
Under vintern har vi (jag och Corlehästen) haft mycket fokus dels på grunderna, att de verkligen sitter och att han är eftergiven för hjälperna samt att reaktionen ska komma direkt, och dels på sidvärtsrörelserna. Jag har ridit mycket barbacka för att öva upp min egen styrka och balans, en mycket viktig del!
Sidvärtsrörelserna börjar sitta riktigt bra i skritt nu, han har förstått vad det går ut på men vill gärna tvära lite för mycket i traven. Naturligtvis är de ännu långt ifrån perfekta, ibland har vi en bog på vift, men basen finns där.
Uppläggen på dressyrpassen är ganska basic. Corlehästen har under vintern hittat turbon, en glad nyhet! Det innebär dock att han har ganska så bråttom i början av passen. Det är olika vad som fungerar på piggeliner, en del fungerar bäst om de får börja trava eller galoppera direkt medan andra behöver coola ner först. Corle tillhör den senare skaran, börjar man trava innan han lugnat ner skallen så sladdrar han mest omkring som en yr höna och är ganska svårt att kommunicera med. Därför börjar vi med att skritta på rakt spår i båda varven men fokus på jämnt stöd och att han är helt rak genom kroppen. Därefter gör vi serpentiner över hela banan och då och då lägger jag in en halt på medellinjen. Fokus på att han ska vara avslappnad och böja jämnt åt båda hållen samt att stå stilla i halterna med eftergift i nacken och att jag bara kan räta på mig för att han ska stanna.
I traven börjar vi i lite friskare tempo på raka och stora böjda spår för att få igång bakhjulsdriften ordentligt. Sedan samlar vi ihop oss och gör liknande övning som i skritten med serpentiner eller andra snirklar samt övergångar.
Galoppen är nog hans lättaste gångart! Största problemet är faktiskt att han ska spänna av i traven efter att vi galopperat, han blir lätt lite överilad och hög i nacken så just nu tränar vi mycket fattningar och avsaktningar. För att han ska släppna av och sänka nacken/ta stöd använder jag mig mycket av böjda spår för att "tvinga" honom att ta stöd på yttertygeln genom att pressa ut honom med innerskänkeln.
Över lag går mycket av dressyrpassen ut på övergångar, övergångar, övergångar blandat med dagens huvuduppgift, i nuläget oftast sidvärtsrörelser.
 
P&R juni 2012